Sadnice kivija – Sadnja i nega

05.02.2024.
Sadnice kivija - Hejvord

Pravilna sadnja i nega kivija mogu doneti obilan plod i zadovoljstvo onima koji se odluče da uzgajaju ovo sočno i egzotično voće. Kivi, poznat i kao „kineska kruška“ ili „žuta kruška“, nije samo ukusan, već i bogat vitaminom C i drugim hranljivim materijama. U ovom vodiču, istražićemo osnovne korake za uspešnu sadnju i negu kivija, pružajući vam dragocen uvid u tajne uspešnog voćnog vrta.

Sadnja Kivija

1. Odabir mesta:

Pravilno odabrano mesto za sadnju ključno je za uspeh vašeg kivi voćnjaka. Kivi preferira sunčane lokacije sa dobro dreniranim zemljištem. Izbegavajte područja sa stagnacijom vode i odaberite mesto gde će biljke imati dovoljno prostora za rast.

2. Priprema zemljišta:

Pre sadnje, pobrinite se da je zemljište dobro pripremljeno. Dodajte kompost ili dobro truljenje đubrivo kako biste poboljšali plodnost i strukturu zemljišta. Kivi preferira blago kiselo do neutralno zemljište.

3. Razmak između biljaka:

Postavite kivi sadnice na razmak od najmanje 3 do 4 metra kako bi imale dovoljno prostora za širenje. Razmislimo o uzgoju različitih sorti kivija za optimalan oprašivački potencijal.

4. Sadnja i navodnjavanje:

Sadnice kivija najbolje je saditi u proleće ili rano leto. Redovno ih zalivajte tokom prve godine kako bi se osiguralo pravilno ukorenjavanje. Kivi zahteva redovno i duboko zalivanje, posebno tokom sušnih perioda.

Nega Kivija

1. Rezanje i oblikovanje:

Redovno vršite rezidbu kako biste održavali oblik i poticali optimalan rast biljaka. Ovo će pomoći i u poboljšanju prozračivanja i sunčeve svetlosti.

2. Đubrenje:

Prihranjivanje kivija je ključno za dobijanje obilnog roda. Koristite uravnoteženo đubrivo koje sadrži azot, fosfor i kalijum. Pratite uputstva za đubrenje koje su specifične za kivi.

3. Zaštita od bolesti i štetočina:

Pratite zdravlje vaših biljaka i primenjujte preventivne mere zaštite od bolesti i štetočina. Redovno uklanjajte suve ili oštećene grane kako biste sprečili širenje infekcija.

4. Berba kivija:

Berba kivija obično se vrši kada plodovi postanu mekani na dodir. Pazite da ne oštetite plodove prilikom berbe, i koristite škare kako biste ih pažljivo odsekli sa stabla.

Uz pravilnu brigu i pažnju, sadnja i nega kivija mogu biti izuzetno zadovoljavajući. Sledite ove smernice i uživajte u plodovima vašeg truda dok gajite ovo ukusno voće u svom vrtu.

Najnoviji blogovi

Scroll