Sadnice pampasa

16.09.2023.
Sadnice pampas trave - roza

Sadnice pampas trave (Cortaderia selloana) su popularne ukrasne biljke koje dodaju eleganciju i teksturu vašem vrtu ili pejzažu. Ove sadnice karakteriše njihova visoka i impozantna pojava, sa dugim, pernatim resama koje se uzdižu iznad lišća. Pampas trava dolazi u različitim varijacijama boja, uključujući belu, roze i sivu, što omogućava kreiranje raznolikih i atraktivnih aranžmana.

Kada sadite sadnice pampas trave, važno je izabrati dobro drenirano zemljište, po mogućstvu blago kiselo ili neutralno. Dubina sadnje trebala bi biti jednaka dubini saksije u kojoj su sadnice došle. Redovno zalivanje je neophodno tokom prvih nekoliko nedelja nakon sadnje kako bi se podstakao njihov rast. Nakon što se sadnice ukorene, mogu podneti sušniji period.

Održavanje sadnica pampas trave uključuje redovno uklanjanje odumrlih lišća i cvetnih resa kako bi se podstakao rast novih izdanaka. Takođe, trebalo bi ih orezivati u proleće kako bi se podstakao bujan rast. Ove biljke su prilično otporne na bolesti i štetočine, što ih čini relativno lako održavati.

Poručite odmah sadnice pampasa ili pozovite 0637804999

Sadnice pampas trave - ljubičasta

Ove elegantne biljke privlače poglede svojim impozantnim pernatim resama i raznobojnim varijacijama, uključujući belu, roze i sivu. Kako biste postigli najbolje rezultate s ovim ukrasnim biljkama, evo nekoliko ključnih saveta za sadnju i održavanje sadnica pampas trave.

  1. Izbor odgovarajuće lokacije: Pre sadnje, odaberite sunčano ili delimično senovito mesto u vrtu. Pampas trava najbolje napreduje na dobro dreniranom zemljištu s blago kiselim ili neutralnim pH nivoom.
  2. Pravilna sadnja: Kada sadite sadnice pampas trave, dubina sadnje trebala bi biti ista kao dubina saksije u kojoj su bile. Razmislite o rasporedu sadnica kako biste ostavili dovoljno prostora između njih.
  3. Redovno zalivanje: Prve nedelje nakon sadnje, redovno zalivajte sadnice kako biste im pomogli da se ukorene. Kasnije, ove biljke podnose sušnije periode, ali ne zaboravite povremeno ih zaliti tokom sušnih letnjih meseci.
  4. Orezivanje: Da biste održali bujni izgled i podstakli rast novih izdanaka, orezujte pampas travu u proleće. Uklonite odumrele cvetne resice i lišće.
  5. Održavanje: Pampas trava je generalno otporna na bolesti i štetočine, ali povremeno pregledajte biljke kako biste uočili znakove problema i reagovali na vreme.
  6. Zimska zaštita: U regionima s hladnim zimama, biljke mogu patiti od mraza. Preporučuje se orezivanje resica do visine od oko 30 cm iznad tla kako bi se sačuvala vitalnost biljke.
  7. Dekorativna upotreba: Ne zaboravite da sušene cvetne resice pampas trave čine izvanredan dodatak dekorativnim aranžmanima i buketima.

Uz pažljivo planiranje i pravilno održavanje, sadnice pampas trave će procvetati i dodati izvanrednu estetsku vrednost vašem vrtu. Sledite ove savete kako biste postigli najbolje rezultate i uživali u ovoj prelepoj biljci.

Najnoviji blogovi

Scroll