Sadnice smokve – sadnja i održavanje

07.06.2023.
Sadnice smokve – sadnja i održavanje

Smokva, poznata i kao Ficus carica, je jedno od najstarijih gajenih voćnih stabala na svetu. Ova biljka donosi preleste plodove i izuzetno je cenjena zbog svog ukusa i nutritivnih vrednosti. Ako želite da uživate u sopstvenim, svežim smokvama, gajenje smokve u vašoj bašti je odličan izbor. U ovom blogu, podelićemo sa vama nekoliko korisnih saveta o tome kako uspešno gajiti smokve.

  1. Izbor odgovarajuće lokacije: Smokve vole sunčana i topla mesta, pa je važno odabrati dobro osvetljeno mesto u vašoj bašti. Idealno je da dobiju najmanje 6 do 8 sati direktnog sunčevog svetla dnevno. Takođe, smokvama je potrebna dobra drenaža, pa izbegavajte područja koja su sklona zadržavanju vode.
  2. Priprema zemljišta: Smokve se dobro razvijaju u plodnom zemljištu koje je dobro drenirano. Pre sadnje, dodajte kompost ili stajsko đubrivo u zemlju kako biste poboljšali plodnost i strukturu zemlje.
  3. Sadnja smokve: Najbolje vreme za sadnju smokve je u proleće ili jesen, kada su temperature blage. Iskopajte rupu koja je nešto veća od korena sadnice. Postavite sadnicu u rupu i pažljivo je prekrijte zemljom. Pazite da koren ne bude suviše duboko zakopan.
  4. Navodnjavanje: Smokve imaju dubok korenov sistem koji može dopreti do vode iz dubljih slojeva zemlje. Međutim, mlade sadnice zahtevaju redovno zalivanje tokom prvih godina dok se ne uspostavi njihov korenov sistem. Odrasle biljke mogu podneti sušnije periode, ali redovno zalivanje tokom sušnih letnih meseci će pomoći u poboljšanju prinosa.
  5. Đubrenje: Smokve se hrane dobro izbalansiranim đubrivom koje sadrži azot, fosfor i kalijum. Đubrenje se može obavljati u proleće i jesen. Preporučljivo je koristiti organska đubriva koja će pružiti hranjive sastojke biljkama na dugoročnoj osnovi.
  6. Zaštita od mraza: U hladnijim regionima gde temperature mogu pasti ispod nule, smokve mogu biti osetljive na mraz. Prekrivanje stabala zaštitnom tkaninom ili upotrebom mulča oko korena može pomoći u zaštiti biljaka od hladnih temperatura.
  7. Rezidba: Redovna rezidba smokvi je važna za održavanje zdravog rasta i oblikovanje biljaka. Rezidba se obično vrši u kasnu zimu ili rano proleće, pre nego što stabla ponovno krenu u rast. Uklonite suve i oštećene grane, kao i one koje rastu preblizu ili se preklapaju.

Gajenje smokve može biti izuzetno zadovoljavajuće iskustvo. Ove biljke ne samo da donose ukusne plodove, već su i lepe i dekorativne. Prateći ove korisne savete, možete stvoriti uspešnu baštu sa zdravim smokvama koje će vam pružiti godišnje prinose. Uživajte u plodovima svog truda i obradujte se svežim, sočnim smokvama iz sopstvenog vrta.

Najnoviji blogovi

Scroll