Sve o sadnicama pistaća

08.06.2023.
Sve o sadnicama pistaća

Pistaća je prelepo drvo koje donosi ukusne orašaste plodove. Uz pravilnu sadnju, možete uživati u sopstvenom pistaću kod kuće. Evo detaljnog vodiča koji će vam pomoći u uspešnoj sadnji pistaća.

  1. Izbor sorte: Prvo, važno je odabrati odgovarajuću sortu pistaća za vašu klimatsku zonu. Postoje različite sorte koje se razlikuju po otpornosti na hladnoću, veličini ploda i drugim faktorima. Konsultujte se sa lokalnim stručnjacima ili rasadnicima kako biste izabrali najbolju sortu za vašu oblast.
  2. Priprema zemljišta: Pistaće preferiraju dobro drenirano zemljište koje je blago alkalno. Pre sadnje, pripremite zemlju tako što ćete dodati organsko đubrivo ili kompost radi poboljšanja plodnosti i strukture zemlje.
  3. Sadnja: Najbolje vreme za sadnju pistaća je u proleće, kada su temperature umerene. Iskopajte rupu koja je dovoljno duboka i široka da prihvati korenov sistem sadnice. Ostavite razmak od najmanje 4-5 metara između svake sadnice kako bi imale dovoljno prostora za rast.
  4. Priprema sadnice: Pre sadnje, potopite korenje sadnice u vodi nekoliko sati kako bi se dobro hidrirala. Ovo će pomoći u smanjenju stresa pri presađivanju i poboljšanju ukorenjavanja.
  5. Sadnja sadnice: Postavite sadnicu pistaće u rupu, uspravno raspoređujući korenov sistem. Pažljivo dodajte zemlju oko korena, pritiskajući je lagano kako biste uklonili vazduhne džepove. Pazite da koren ne bude suviše duboko zakopan, već da bude na nivou površine zemlje.
  6. Navodnjavanje: Pistaće zahtevaju redovno zalivanje tokom prvih godina nakon sadnje kako bi se uspešno ukorenile. Odrasle biljke su otpornije na sušu, ali i dalje će zahtevati umereno zalivanje tokom sušnih perioda. Pazite da ne preterate sa zalivanjem, jer previše vode može oštetiti korenov sistem.
  7. Zaštita od štetočina: Pratite biljke i redovno pregledajte listove i kore kako biste uočili eventualne znakove štetočina ili bolesti. Primena insekticida ili fungicida prema potrebi može pomoći u zaštiti pistaća od štetnih organizama.
  8. Održavanje: Redovno orezivanje pistaća je važno za podsticanje zdravog rasta i oblikovanje biljke. Uklonite suve i oštećene grane, kao i one koje rastu preblizu ili se preklapaju. Takođe, uklonite izdanke koji rastu iz podnožja biljke kako biste održali središnji vodopadni oblik.
  9. Strpljenje: Pistaći su biljke koje sporije rastu i zahtevaju vreme da bi dostigli punu veličinu i počeli da donose plodove. Budite strpljivi i negujte svoje biljke redovno, a uskoro ćete biti nagrađeni ukusnim pistaćima.

Gajenje pistaća može biti izazovno, ali i izuzetno zadovoljavajuće iskustvo. Prateći ove korake i pružajući ljubav i negu biljkama, možete stvoriti plodnu baštu punu ukusnih pistaća koje ćete uživati ​​godinama.

Najnoviji blogovi

Scroll